Billigere for tyngre bobiler

Kontakt Kroken Brumunddal

Lurer du på noe? Spør!

Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og Google Personvernerklæring og Vilkår for bruk er gjeldende.

Billigere for tyngre bobiler

Tynge bobiler skal betale mindre i bompenger som en del av bompengereformen. Endringene skal etter planen tre i kraft tidlig i 2016, ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Tekst: Freddy Kongsberg

- Sjåfører som kjører bobil eller stor personbil må i dag betale samme bompengetakst som store og tunge vogntog. Mange opplever dette som urimelig. Derfor gjør vi endringer slik at bobiler og store personbiler skal betale bomtakst på samme nivå som øvrige personbiler, sier Solvik-Olsen.

Samferdselsdepartementet har bedt Vegdirektoratet gå i gang med omlegginga. Endringene gjelder kjøretøy som er registrert som personbil, men som veier over 3500 kg og som derfor betaler samme takst som tunge næringskjøretøy på flere titalls tonn. Det er først og fremst bobiler og store personbiler som SUV som blir omfattet av endringen.

Betaler etter bruk

- Vi mener det er urimelig å kategorisere kjøretøy etter vekt uten å ta hensyn til hvordan kjøretøyene blir brukt og hva de er registrert som. Når biler over 3500 kg er registrert som personbiler mener vi at det også skal betale takst som personbiler, sier Solvik-Olsen.

Bompengereform
Rabatter betinger elektronisk brikke og gyldig avtale. Omlegging og forenkling av takst- og rabattsystem er et av flere tiltak i den nye bompengereformen. Blant annet skal drøye 50 bompengeselskap reduseres til fem selskap og staten skal dekke mer av renteutgiftene for bompengeselskapene.

Ifølge samferdselsministeren vil det medføre lavere takster i mange bomstasjoner.

Tyngre bobiler, som Thomas Alsgaards romslige Hymer-bobil vil etter planen betale mindre i bompenger i 2016.